Søk

Velg språk

Design og arkitektur Norge Design and Architecture Norway

Inkluderende design - en brukerfokusert strategi for innovasjon

En praktisk introduksjon til inkluderende design for bedrifter og designere - slik kommer du i gang!

Vision of the Fjords

Sightseeingbåten Vision of the Fjords er første båt bygget etter Brødrene Aas nye båtkonsept «Seasight», konstruert ut fra en grunntanke basert på inkluderende design. Båten er en hybrid som kan gå på 100 prosent utslippsfri batteridrift.

Problem

– Vi var i en situasjon der vi satt på verdens vakreste natur, men tilbød gjester fra hele verden en båttur med utdatert materiell. Det var verken egnet for turister eller miljø, og vi tenkte dette må vi gjøre noe med. Fjord1 var i samme situasjon, og da de tok kontakt med oss, ble vi fort enige om å slå oss sammen og bygge nye båter for et bærekraftig reiseliv i fjordene. Det er tre fagmiljøer fra Sogn og fjordane som står bak denne spektakulære innovasjonen, sier administrerende direktør Solrun Hjelleflat i Flåm AS.

TILNÆRMING

Bestillingen gikk til det lokale skipsverftet Brødrene Aa i Hyen, innerst i Nordfjord. De har siden 1947 konstruert avanserte og luksuriøse yachter og ferger med banebrytende komposittmaterialer. Flåm AS ba spesielt om universell utforming, fordi gruppen med særbehov ofte blir oversett i tilrettelegging av turistattraksjoner. Skipsdesigneren tok umiddelbart utgangspunkt i et ønsket bevegelsesmønster ombord, der målet var en likeverdig opplevelse for alle passasjerene. Han tegnet først en spiral, som senere ble en utvendig rampe. Ideen var å unngå heis. Norges Handikapforbund ble tidlig hentet inn for å teste løsningene.

RESULTAT

Visuelt er det blitt et radikalt, banebrytende design som kan bli ikonisk. De utvendige rampene og et luftig interiør med store panoramavinduer likestiller alle. Det gjør det mulig for alle, uavhengig av funksjonsevne, å bruke hele båten og nyte utsikten side om side.

Ingen har tenkt båt på denne måten før. Det er et unikt formspråk som gir assosiasjoner til bølger, Trollstigen eller en natursti. Den utvendige gangveien er et konseptuelt og formmessig sterkt grep, som løser bevegelsesproblematikken på en innovativ måte.

Alle skranker og høyttaleranlegg har teleslynge, og også serveringsted er universelt utformet. Det er lett og intuitivt å orientere seg i interiøret, som på ingen måte gir preg av særordninger for de med nedsatt funksjonsevne. Tvert imot er det naturlig inkluderende, med tydelige gangsoner og en romslig møblering. Av- og påstigning skjer ved ramper som håndterer flo- og fjæreproblematikk.
Vision of the Fjords Vinner av Innovasjonsprisen for universell utforming 2017 from Design og arkitektur Norge on Vimeo.

Et luftig interiør med store panoramavinduer likestiller alle.