Søk

Velg språk

Design og arkitektur Norge Design and Architecture Norway

Inkluderende design - en brukerfokusert strategi for innovasjon

En praktisk introduksjon til inkluderende design for bedrifter og designere - slik kommer du i gang!

Margarinfabrikken barnehage

Prosjektet viser hvordan rehabilitering av eksisterende bygg kan oppnå universelt utformede løsninger integrert i arkitekturen, som en naturlig del av det opprinnelige bygget.

PROBLEM

Den gamle fabrikkbygningen fra 1920-tallet skulle forvandles fra fabrikk til moderne barnehage. Hvordan gjøre et bygg som er skapt for maskiner om til et moderne bygg for mennesker?

TILNÆRMING

"En av de store utfordringene var å knekke bygningskoden." Sier Per Arne Bjørnstad, som er arkitekt og eier av arkitektkontoret NAV A.S.

"Det var krevende å transformere den gamle fabrikkbygningen til et moderne bygg, med optimal logistikk og funksjonsforståelse. Bygget er et ærverdig signalbygg fra tidlig på 1900-tallet, og innehar mange kvaliteter fra industriens storhetstid."

Bygningsstrukturen var i såpass dårlig stand at all gammel puss måtte fjernes og hele bygningen pusses på nytt innvendig. De utvendige fasadene ble også utbedret, før de ble malt med såkalt pustende maling. På takene lå det skiferplater. Disse ble ansett som lite hensiktsmessige, og taket ble belagt med kobber etter at det var tilleggsisolert.

"Det er mange av de gamle bygningsdetaljene som er positive for dagens løsning, blant annet gir de store vinduene og høyloftede rom gjennomgående og godt lys". Forteller Per Arne. "Men fremføringen av sprinkleranlegg og føringer for de lufttekniske anleggene, var en stor utfordring, spesielt på steder med lav takhøyde. Vi søkte en løsning som dels bestod i å innordne oss bygningens konstruksjoner, dels komprimere utbredelsen av installasjonene uten å forringe bygningens kvaliteter."

RESULTAT

Inngangspartiene til basene har spesielle markeringer i form av ulike farger og materialer. Folie på dørbladene skaper god kontrast og piktogramlignende tegninger viser vei. Den grafiske utformingen følger en logisk inndeling, hvor farge og grafikk fungerer som visuell koding for de ulike avdelingene. De grafiske elementene fungerer også som ledelinje på søyler og vegg. Kontrastfylte farger i en harmonisk fargepalett gir de ulike sonene identitet og understreker bruken av dem, samtidig som det legger til rette for at synshemmede skal kunne orientere seg. Fondvegger skaper også kontraster, sammen med farget belysning.

"En spesiell mulighet ved tilrettelegging av en barnehage, er å kunne leke seg med farger. Universell utforming, for eksempel ved bruk av visuelle virkemidler er støpt inn i helhetstankegangen. I andre typer bygg er det vanligvis mer homogene uttrykk som er førende for interiør og møbler."

Sier Per Arne og legger til. "Universell utforming ikke er på tross av noe, men heller en del av, det er bare å løse det, fremfor å la utfordringen bli et problem. Tanken om å inkludere alle er en selvfølge i de fleste prosjekter nå. Ansvarsretten man er tildelt av kommunen i de enkelte prosjekter, er knyttet opp mot tolkning og forståelse av regelverket."
Margarinfabrikken Kindergarden from Design og arkitektur Norge on Vimeo.

Fondvegger skaper kontraster, sammen med farget belysning.

En spesiell mulighet ved tilrettelegging av en barnehage, er å kunne leke seg med farger.

Bygningsstrukturen var i såpass dårlig stand at all gammel puss måtte fjernes og hele bygningen pusses på nytt.