Søk

Velg språk

Design og arkitektur Norge Design and Architecture Norway

Inkluderende design - en brukerfokusert strategi for innovasjon

En praktisk introduksjon til inkluderende design for bedrifter og designere - slik kommer du i gang!

Her er noen myter rundt inkluderende design:

Myte 1: Inkluderende design er dreier seg bare om offentlige tjenester

Offentlige tjenester er et åpenbart fokusområde, men inkluderende design er like relevant for det kommersielle segmentet.

Det gjelder for eksempel mobiltelefoner, nettsider, emballasje produkter og tjenester.

Myte 2: Inkluderende design er er bare et moteord

Inkluderende design har en historie og en fremtid.

Det finnes allerede lovfestede krav på inkluderende design, og bedrifter som ikke tar hensyn til dette kan bli holdt ansvarlige. Inkluderende design er ikke en kortvarig trend, men et fokusområde som blir stadig viktigere.

Myte 3: Inkluderende design er er for nisjemarkeder, slik som eldresegmentet

Inkluderende design kan brukes til å åpne nye markedssegmenter.

Ved å snakke med aktuelle brukere kan man få ny innsikt om behovene deres og dermed oppnå et forsprang på konkurrentene. Det som anses som en smal nisje i dag kan være morgendagens viktigste marked.

Myte 4: Inkluderende design er er stygt

Estetikk har en viktig rolle i utformingen av god design og bør alltid vektlegges.

Estetisk design og inkluderende design er ikke uforenelige motsetninger.

Myte 5: Inkluderende design er gjelder ikke meg

Alle kan ha behov for inkluderende design, også du.

De fleste av oss opplever en eller annen form for funksjonsnedsettelse i løpet av livet. Det kan være i form av dysleksi, nærsynthet, allergi eller et brukket ben. Inkluderende design gjør emballasjen enklere å åpne, skilt enklere å lese og tjenester enklere å bruke.

Myte 6: Inkluderende design er dreier seg bare om hjelpemidler

Inkluderende design betyr ikke først og fremst å designe for spesielle behov eller utforme hjelpemidler.

Det handler om å designe for alle slags typer kunder. En rullestolheis hjelper bare de i rullestol, mens en heis er tilgjengelig for alle.

Myte 7: Inkluderende design er dreier seg bare om tilgjengelighet og handikap

Man kan bli ekskludert på mange andre måter også; for eksempel sosialt, økonomisk, kognitivt, fysisk og på grunn av alder eller kjønn.

Inkluderende design handler om mye mer enn tilgjengelighet. Det dreier seg om å ta høyde for det store mangfoldet og å utforme hovedløsninger som inkluderer de aller fleste. Dette er en tilnærming som kan bidra til mer brukervennlige produkter og tjenester for alle.

Myte 8: Inkluderende design er dreier seg bare om fysiske objekter

Inkluderende design er relevant innenfor alle samfunnsområder og markedssegmenter som produkter, tjenester, omgivelser, digitale løsninger og visuell kommunikasjon.

Nettsider, e-handel, billettautomater og skjermbasert informasjon er bare noen eksempler på bruksområder for inkluderende design som ikke er fysiske objekter.

Myte 9: Inkluderende design er er kjedelig

Inkluderende design fører faktisk til nyskapning.

Selskaper som Toyota, Jordan, Panasonic og Apple har alle mottatt utmerkelser for spennende og nyskapende, inkluderende design.

Myte 10: Inkluderende design er er dyrt

Når inkluderende design integreres helt fra start, øker fortjenesten og merverdien og produktet eller tjenesten får større markedsandeler.

Det koster ikke mye å ha brukerfokus i designutviklingen. Det som kan bli dyrt er å kalle tilbake produkter, forbedre eksisterende løsninger og lansere design som ikke selger.

 • Muligheter

  HvorforTo eldre personer som spiller Nintendo Wii.

  Design skal ikke bare dekke de estetiske, funksjonelle eller følelsesmessige behovene våre. Det kan også bidra til å fremme bærekraft og virke sosialt inkluderende. Bedrifter som bruker design for å møte nye utfordringer kan øke omsetningen og få nye konkurransefortrinn.

 • Kundenes behov

  HvemTo gutter som utfører BMX triks, en i rullestol og den andre på sykkel.

  De fleste produkter og tjenester utvikles for gjennomsnittskunden; en høyrehendt, funksjonsfrisk, hvit, ung mann. Men gjennomsnittskunden er faktisk en minoritet og ikke representativ for den brede befolkningen. De fleste av oss ekskluderes fra denne gruppen av en eller annen grunn.

 • Hvordan

  HvordanFire Tripp Trapp stoler etter hverandre med barn i forskjellige aldre, fra baby til tenåring.

  Inkluderende design kan styrke en eksisterende løsning eller tilføre verdi underveis i utviklingen. I løpet av prosessen er det mange aktiviteter og metoder innen inkluderende design som kan benyttes for å skape en mer brukerfokusert tilnærming. Du kan tilpasse dem til spesifikke målsetninger i ulike prosjekter.

Ressurser

Design for alle

Eksterne lenker

Kjøp bøkene!

kjøp boken

Disse bøkene gir leserne en introduksjon til hvordan inkluderende design og arkitektur kan brukes som en strategi for bedre business.

Kjøp nåarrow